Menu z okładką, czy bez?



Przez
Michał Koprowiecki
29 Marzec 21

Menu z okładką, czy bez?

W każdej restauracji głównym narzędziem do komunikacji pomiędzy klientem a kuchnią są karty menu. To w jaki sposób je przygotujemy znacząco wpłynie na wybór dań oraz ogólną opinię o restauracji. Druk menu obecnie pozwala na realizację dowolnie przygotowanego projektu, dlatego sukces zależy od naszego planu oraz pomysłowości. Istnieją różne rodzaje menu, warto ich wygląd dopasować do naszych potrzeb oraz wystroju restauracji.

Podczas projektowania karty menu musimy podjąć decyzję czy chcemy aby nasza karta posiadała okładkę czy nie. Każda z tych opcji ma swoje wady i zalety.

Okładki menu – kiedy warto w nie zainwestować

Okładki menu mogą być wykonane z różnych materiałów. Najbardziej popularne są te przygotowane z imitacji skóry lub drewna. Ich główną zaletą jest fakt, że zakupione raz będą służyły przez długi czas. W ich wnętrzu znajduje się miejsce do umieszczenia kart menu, które w łatwy i szybki sposób można wymienić. Okładki menu wykonane w ciekawy sposób wprowadzą do każdej restauracji odrobinę elegancji oraz zapewnią jej prestiż.

Menu bez okładki

Są one zdecydowanie tańsze od okładki menu, jednak prezentują się mniej elegancko i spektakularnie. Jednak dzięki swojej prostocie doskonale sprawdzą się w mniejszych restauracjach lub barach. Będą też świetnym rozwiązaniem jako dodatek menu z okładką jako oferta z winami, drinkami, deserami lub ciepłymi napojami.

Menu jest jednym z kluczowych elementów, który wpływa na opinię o restauracji. Nawet jeżeli lokal oferuje doskonałe dania to nie sprzeda ich bez ciekawie przygotowanego menu. To w jaki sposób prezentuje się samo menu, ale równie jakie ma opisy dań, czy posiada ich zdjęcia, czy jest ułożone tematycznie oraz czy grafiki są ciekawe ma wpływ na ogólną ocenę klienta oraz to czy zdecyduje się złożyć zamówienie.

Wygląd menu powinien być dobrany do wyglądu restauracji, tego na ile poważny klimat w niej panuje oraz jakie dania są serwowane. W eleganckim, prestiżowym lokalu najlepsze będą menu z okładką, natomiast w restauracji, w której panuje nieco mniej poważna atmosfera w zupełności wystarczą menu bez okładki.